Pages

Sunday, 31 March 2013

SUKAN : UNITED BERMAIN DUA PERLAWANAN DALAM TEMOH TIGA HARI


SIR ALEX FERGUSON kini berhadapan dengan dilema bagaimana hendak menyusun barisan pertahanannya yang rapuh apabila Manchester United dijadualkan bermain dua perlawanan dalam tempoh tiga hari mulai Sabtu ini.

Kelab itu dijadualkan bertemu dengan Sunderland dalam perlawanan liga perdana pada Sabtu petang dan kemudian pada hari Isnin pula mereka terpaksa berlepas ke London untuk bertemu Chelsea dalam perlawanan ulangan Piala FA.

United perlu terus menang untuk mengekalkan 15 mata di hadapan City dan begitu juga dalam perlawanan FA Inggeris apatah lagi kedua-duanya adalah kejohanan yang masih tinggal untuk mereka memenangi trofi musim ini.

Bekas juara Liga Perdana Inggeris itu telah tersingkir dari persaingan Liga Juara-Juara Eropah dan juga Piala Carling. Sejak beberapa bulan yang lalu Ferguson tidak dapat memilih beberapa pemain penting seperti pemain pertahanan Phil Jones dan pemain veteran, Paul Scholes kerana kecederaan.

Jones, 21, tidak dapat diturunkan sejak perlawanan Piala FA menentang Reading pada 18 Februari lalu.

Ini bermakna pemain England itu sudah tidak bermain selama lima minggu.

Dan Ferguson berharap Jones akan dapat disenaraikan untuk salah satu perlawanan itu nanti.

Sementara itu, Scholes, 38, sudah tidak bermain selama hampir dua bulan selepas mengalami kecederaan lutut yang serius ketika menentang Fulham Januari lalu.

Ferguson berkata yang Paul Scholes kini telah kembali berlatih bersama anggota skuad utama yang lain.

Lain-lain pemain utama seperti Ryan Giggs, Anderson, Nemanja Vidic, Alexander Buttner dan Rafa Da Silva yang tidak terlibat dengan perlawanan kelayakan Piala Dunia beberapa hari lalu bebas dari sebarang kecederaan dan boleh disenaraikan oleh Ferguson.

Dalam pada itu skuad Sunderland bimbingan Martin O’Neill perlu bangkit dari prestasi lembab dan mencatatkan kemenangan jika ingin terus kekal di liga perdana.

Mereka gagal mencatat walau satu kemenangan pun dalam tujuh perlawanan berturut-turut dengan dua pemain utama iaitu Steven Fletcher dan Lee Cattermole disahkan cedera dan tidak dapat bermain dalam kesemua baki perlawanan musim ini.

Sumber suaragenerasibaru

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...